Het ontstaan van de hel(p)ende hand
In de zomer van 2020 werd Marijke Kruunenberg (activiteitenbegeleidster), benaderd door twee collega’s van de zorg. Er was op de afdeling een bewoonster, die soms erg onrustig kon zijn. In die situatie wilde mevrouw het liefst een hand vasthouden. De zorg kon dit wel voor een moment bieden, maar niet een hele middag. Door de coronamaatregelen waren er minder vrijwilligers.
Marijke heeft toen deze hand ontworpen. Na het plaatsen van een foto op Facebook, kwamen er van allerlei kanten vragen om het patroon. Gelukkig had ze tijdens het haken van de eerste hand aantekeningen gemaakt. Dit heeft ze tot een volledig patroon uitgewerkt.
Deze hand wordt inmiddels ingezet bij vele doelgroepen:
- Mensen met dementie
- Mensen met een verstandelijke beperking
- Terminale patiënten (hospice)
- Mensen met een halfzijdige verlamming
- Kinderen met hersenschade
- Huilbaby op een kinderdagverblijf
- Mensen met psychiatrische problemen
- In wijkzorg om toch een hand te kunnen geven
Vervolgens kwam de tweede lawine op gang: het versturen van de patronen! Het patroon is verkrijgbaar in de webshop. Het is een gratis patroon, maar een vrijwillige bijdrage voor Stichting Muis Jantje wordt op prijs gesteld. (in het patroon staat hoe men dit kan doen)
Dit resulteerde in een radio- en TV interview bij RTV Drenthe (https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/165310/Gehaakte-handen-geven-rust-en-gaan-de-hele-wereld-over). (nov 2020)
En in januari 2021 was Marijke een van de genodigden bij de live-uitzending van de HR Zorg Award 2020. Als een van de 40 ingezonden projecten, won ook “Geef mij je hand” deze Award.
Het patroon is inmiddels naar meerdere landen verstuurd, van Zweden tot Australië, van Bonaire/Curaçao tot Oostenrijk. Het patroon staat in mijn webshop. Mocht het echt niet lukken om zo’n hand zelf te haken, neem dan via de mail contact met mij op.
Een citaat van Tilja v.d. H., na het in gebruik nemen van een gehaakte hand: “Zo mooi om te zien hoe deze hel(p)ende hand aanslaat. Veiligheid en genegenheid, het gevoel hebben niet alleen te zijn. Deze mevrouw vindt het prachtig gemaakt, na een intensief onderzoek volgde een “natuurlijk” houvast en heeft dit niet meer losgelaten.”